Главная → Полезное для всех → Продукти бджільництва під час вагітності. Перший триместр вагітності

Апифитопродукты

Сердечно-сосудистая система

Продукти бджільництва під час вагітності. Перший триместр вагітності

Перший триместр вагітності

У перші місяці вагітності формуються всі органи і системи малюка. В цей час його організм дуже чутливий до всього, що його оточує. Тому слід ввести в раціон майбутньої мами мед - незамінне джерело природних цукрів (фруктози, глюкози та ін.), що легко засвоюється (з усіх харчових продуктів тільки мед засвоюється нашим організмом на 100%), додасть життєвої сили, бо організм засвоює його без зусиль - це за нас зробили бджілки-трудівниці, які назбирали цінного нектару, в якому міститься енергія сонця і рослин, вклали свою енергію і життєву силу, виготовляючи мед. Тому він такий корисний і смачний.

Мед, окрім цукрів, містить ферменти, вітаміни, мінерали, кислоти, амінокислоти, гормони, інгібітори (антисептики, бактерицидні речовини, пероксид водню) та ще 50 ароматичних речовин. На відміну від рафінованого цукру, мед не руйнує зубну емаль.

Він відновлює сили, заспокоює, покращує сон, прийнятний для шлунка, печінки, корисний при великих фізичних наванта­женнях, при цукровому діабеті, захворюваннях органів дихання, нирок і сечового міхура, має сильну бактерицидну дію (вчені виявили, що всі бактерії, навіть збудники перитоніту, тифу, холери, дизентерії, потрапивши у мед, гинуть). Віддавна мед успішно використовується для загоєння опіків і ран. У багатьох клініках України за допомогою меду лікують різні захворювання очей. Мед помічний при нервовому і фізичному виснаженні, хворобах серця і судин.

Особливо важливий мед для розвитку організму дітей. Регулярне вживання меду сприяє збільшенню в крові гемо­глобіну і зростанню захисних функцій організму.

Мед потрібно вживати вагітним, щоб уникнути токсикозу, створюючи фундамент для народження здорової дитини, полегшити пологи.

Дослідження довели, що квітковий пилок має високий ступінь захисту організму від несприятливих факторів навколи­шнього середовища. Після обробки бджолою пилок перестає бути алергеном.

Пилок - безцінний дарунок Природи. Це грудочки енергії, у яких є майже все, що потрібно бджолам, а також людині для підтримання життя і здоров’я. За потреби можна повноцінно харчуватися лише самим пилком довший час.

Жоден інший продукт не має такої кількості складників, потрібних для розвитку і функціонування організму. У ньому є передусім повноцінний білок, усі амінокислоти, які людина повинна отримати з їжі, багато калію (який забезпечує нор­мальну роботу серцевого м’яза), залізо, мідь, кобальт, кальцій, фосфор, магній, цинк тощо. Завдяки високому вмісту рутину, який зміцнює стінки капілярів, пилок застосовують для профілактики серцево-судинних захворювань. У пилку є майже всі вітаміни (провітаміну А у 20 разів більше, ніжу моркві), фі- тогормони, активатори росту, бактерицидні речовини, при­родні антибіотики, ферменти, які нормалізують обмін речовин.

Орім того, згідно з дослідженнями групи польських вчених А. Жепецка-Стойко та ін., пилок усуває можливість появи вроджених вад у дитини.

Прополіс слугує в цей період основним профілактичним, про­тизапальним та противірусним продуктом для матері і дитини.

Про цілющі властивості прополісу знали давно, його унікальний склад, де є полісахариди, бальзамічні смоли, глюкозиди використовували для приготування різноманітних лікувальних засобів, необхідних для боротьби з різними захворюваннями і підняття імунітету. Прополіс містить численні компоненти, здатні захистити організм вагітної жінки від шкідливого впливу мікроорганізмів, які не мають можливо­сті пристосуватися до захисної дії прополісу.

Прополіс під час вагітності допоможе уникнути такого поширеного явища, як гіпергідроз, або підвищена пітливість - гормональна перебудова потових залоз, адже пітливість під­вищується під час вагітності у багато разів.

Різноманітні препарати, що містять у своєму складі про­поліс, надзвичайно ефективно сприяють поліпшенню стану шкірних покривів, саме тому вони використовуються для боротьби з розтяжками шкіри після пологів. Існує безліч препаратів, створених на основі прополісу (прополісний мед, прополісна олія, водний екстракт прополісу та ін.), які є анальгетиками, імуномодуляторами, антиоксидантами і знач­но й ефективно знижують алергічні явища під час вагітності. А ще вони допоможуть жінці в період вагітності уникнути простудних захворювань, особливо якщо період виношування дитини припадає на осінньо-зимовий період, найбільш не­безпечний в епідеміологічному сенсі. Прополіс під час вагіт­ності значно зміцнює організм майбутньої мами.

Багато жінок, які очікують народження дитини, застосовують народні засоби, що допомагають уникнути простудних захворювань - прополіс у вигляді горошини тримають у роті або переміщують його за щоку на всю ніч. Такий «бабусин» спосіб дозволяє запобігти захворюванню на грип, ГРЗ, ГРВІ. Старі люди вважають, що тримання в роті горошини прополісу надійно захищає організм вагітної жінки від хвороботворних мікробів. Відбувається своєрідна санація ротової порожнини.

Свого часу знаменитий Гіппократ стверджував, що продук­ти бджільництва, особливо прополіс, чудово впливають на психологічний стан вагітної жінки та поліпшують сон.

У давні часи знахарі при загрозі викидня радили вико­ристовувати продукти бджільництва. А сьогодні апітерапевти рекомендують екстракт воскової молі. Він застосовується в акушерстві, гінекології при лікуванні невиношуваності, іде­ально усуває токсикози вагітних. Відзначені численні випадки відновлення дітородних функцій у жінок, що тривалий час не могли завагітніти.

Найбільш дієвим і ефективним при перших відчуттях зас­туди, яка починається, або болю в горлі вважається у народній медицині забрус (щільниковий мед), він принесе значне по­легшення і допоможе уникнути довгого лікування різнома­нітними хімічними препаратами. А ще можна використовувати водний розчин прополісу для промивання носоглотки, і навіть для санації або промивання статевих органів зовні.

Продукти бджільництва дають чудотворний енергетичний настрій, який абсолютно необхідний вагітній жінці і її майбутній дитині. Багато лікарів вважають, що продукти бджільництва надзвичайно корисні для всіх вагітних. Саме квітковий пилок і перга, природні засоби, що значно поліпшують роботу ки­шечника і стан мікрофлори, абсолютно необхідні жінці, яка че­кає на народження дитини. Вуглеводи, що містяться в цих продуктах бджільництва, надзвичайно легкозасвоювані.

Мед та інші продукти бджільництва допоможуть вам нор­мально народити здорову дитину.

За більш детальною інформацією звертайтесь до видання: «За здоров`ям – до бджоли» М.П. Беркита. ФОП Беркіта М.П. «Медівня», ФОП Коцюмбас О.М. Видавничий дім «Бджоляр», Львів 2014.