Про охорону бджіл від злодійства.

§ 12. Утримання бджолиних сімейств у хорошому, благополучному стані, власний захист бджіл, збереження неблагополучних та повсякденна обережність відвертають причини виникнення крадіжок.

§ 13. Якщо сім’ї сильні і їх утримують в благополучному стані, то вони самі роблять собі захист від злодійства, Для цього не треба мати малосильних сімей, і якщо такі є, то застосовують об’єднання сімей і роблять їх сильними.

§ 14. Збереження неблагополучних сімей від нападу (зно­су) полягає в тому, щоб, помітивши їх до того, поки вони будуть виправлені як слід, сховати їх в омшаник або у темне місце, закривши входи до вулика решітками, щоб бджоли не вилітали. Без такого схову вони не будуть цілими, якщо залишаться стояти на пасіці неблагополучними.

§ 15. Застережні заходи проти злодійства полягають у тому, щоб: 1) протягом безвзяткового часу у вуликах не було щілин, льотки були б зменшені, зсунені; 2) на пасіці у рядах вуликів не стояли неблагополучні сім’ї, наприклад, з оббитими заносами, із сирісними чи загниваючими вощи- нами; 3) не годувати бджіл, коли вони уже ідуть в польоти і особливо тоді, коли день жаркий і вітряний, годувати слід рано вранці або увечері; 4) не робити ніяких справ (поправок) з бджолами вдень під час вітряної погоди; 5) не спростити медом ні у вуликах, ні на пасіці, не вистав­ляти вощину для просушування. Для цього краще вощину звечора підкладати під вулики та ін. Проте, коли буває сильний взяток і коли медовий запах чути по всій пасіці, то усі згадані заходи обережності виявляються зовсім не­потрібними.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.