Главная → Статьи по пчеловодству → Содержание пчелиных семей и сезонные работы на пасеке → Про стійкість бджолиних сімейств проти злодійства і про самих злодіїв. Про самозахист бджіл.

Про стійкість бджолиних сімейств проти злодійства і про самих злодіїв. Про самозахист бджіл.

IV.
§ 16. Слід знати, що:
1) в кожному вулику у робочий час до льотка і до усіх щілин у вулику призначається варта (караул) із особливих бджіл, і якщо бджоли-злодії увива­ються біля вулика, тоді до кожної щілини стає сторожа для захисту вулика від злодіїв. Якщо ж кількість злодіїв збільшується, то і число сторожів умножається;
2) у будь-якому бджолиному сімействі свої бджоли швидко узнають чужу, іносімейну, бджілку-злодійку, негайно її захоплюють і гри­зуть, а злі сімейства умертвляють злодія блискавично.

§ 17. Можна думати (вірити), що у бджіл є своя мова і що в сім’ї на кожний день призначається таємне слово (пароль, відгук), яке запитують у бджіл, які прилітають. Тих бджілок, які відгуку не знають, у вулик не пускають. Це можна помітити із того, що якщо своя бджола не ночує вдома, то її після цього впускають у вулик не зразу (з трудом). Також і після прольоту (проігри) молоді бджілки просяться зайти, бо вони забули таємний відгук, те ж саме буває і під час повернення назад роїв, які вийшли. При цьому бджоли, особливо молоді, також просяться.

Бджолині злодії, як тільки взнають в якомусь сімействі відгук (пароль), то швидко без перешкод ідуть у чужий вулик і грабують мед.

§ 18. Усі злодії і бджоли, які мають намір красти, поки не узнають денного відгуку, дуже сильно бояться потрапити до рук вартових (сторожів) і тому з великою обережністю в’ються (кружляють) біля вуликів, відвертаються з тим, щоб їх не було захвалено, снують (лавірують) біля льотків, їх можна розпізнати за їхнім тонким дзижчанням, що на­гадує виск, вони літають легко і швидко.

§ 19. Якщо злодійка потрапить до рук тих, хто обороня­ється, і хоча б одна бджілка із оборони схопила чи придер­жала цього злодія, то зразу ж їй на допомогу вистрибують від двох до семи бджілок, і усі вони гризуть злодієві крила чи вусики, а він, уп’явшись усіма ніжками, намагається вирватися і тягне усіх за собою. Іноді злодійку калічать, іноді умертвляють. Коли ж вона встигне вирватися, то тоді уже, не оглядаючись, швидко відлітає.

§ 20. Бджоли вміють розрізняти вкрадений старий мед від свіжого, недавно зібраного із квітів. Якщо декілька бджіл принесуть у свій вулик украдений старий мед, то бджоли із цього вулика негайно стрімко якнайшвидше по­чинають шукати той вулик, з якого їхні товариші почали красти. Тоді по всьому заводу біля кожного вулика в’ються ці чужі бджоли, видаючи особливий виск, тонке дзижчан­ня доти, поки не знайдуть вулика, який грабується. Саме оце шукання, політ і злодійський виск завжди створюють на пасіці особливу злодійську тривогу.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.