Про ознаки бждолиного злодійства.

V. § 21. Злодійська тривога є першою ознакою, за якою пасічник помічає, що в його пасіці бджоли крадуть. При цьому зазвичай кажуть: «Бджола збунтувалась, злодії ла­зять у вуликах, злодії нападають». Досвідчений пасічник, навіть не заходячи в пасіку, на відстані, тільки почувши злодійський виск бджіл і побачивши їх незвичайний політ, зразу ж впізнає злодійську тривогу.

§ 22. Злодійські бджоли упізнаються по їх густому скуп­ченню біля льотка вулика, на якому дуже багато сидячих бджіл і таких, що бігають. І уся ця густота бджіл вору­шиться, деякі бджоли хапають чужих бджіл, які в’ються біля вулика, несамовито гризуть їх. У цей же час до льотка стрімко влітають 2 - 3 і до 8 легеньких бджілок, а з вулика виходять дуже важкі бджоли, які добре наїлися злодійського меду, з товстими черевцями.

Для того щоб безпомилково впевнитися, що злодії дійсно ідуть з краденим медом, слід впіймати розповнілу бджілку, взяти її за крила і легенько стиснути їй черевце так, щоб вона випустила із себе каплю, і вже за цією каплею судити, чи це вода, чи сита, чи свіжий це мед або ж крадений із чужого вулика.

Узнавши злодіїв, пасічник за напрямком польоту бджіл, що вилітають, повинен помітити, у який бік вони летять і звідки прилітають, знайти вулики, які грабуються, і пересвідчитися, чи не з чужої пасіки налітають бджоли- злодійки.

§ 23. Ознаки тих, кого грабують, подвійні. Якщо бджоли-злодійки ще не іздорожилися (запам’ятали дорогу до чужого вулика, відвідавши його декілька разів. — В. 3.) і тільки- що розпочали грабувати, то вони в’ються біля вулика боязко, намагаючись прокрастися через льоток у вулик, знижуються, кружляють схоже на невелику проігру. Ті, що захищаються, бігають біля льотка і намагаються схопити злодіїв. У цей же час з льотка вибігають бджілки з товстими черевцями, які насмокталися меду. Вилетівши, вони піді­ймаються вгору і зразу не відлітають геть. Вони кружляють, лавірують сюди і туди спочатку перед льотком і вуликом, перед усім місцем, де крадуть, запам’ятовуючи як вулик, так і всі навколишні предмети, намагаючись краще запам’ятати усю місцевість і потім повідомити про це усе своє сімейство. Між іншим, треба дуже добре вміти розрізняти кружляння, крутіння і повноту черевця у бджіл-злодіїв від звичайної проігри, яка дуже схожа на напад злодіїв. Таке вміння набувається тільки практичним навчанням (досвідом).

§ 24. Бджоли-злодійки, які сильно напали на який-небудь вулик, уже не снують у повітрі біля вулика, не в’ються. Будучи легкими, вони густо летять прямо в льоток, куди їх набивається дуже багато, так що вони з труднощами входять і виходять із льотка, особливо тоді, коли льоток малий. Ті злодійки, що виходять із вулика з дуже повними товстими черевцями, летять прямо додому, не оглядаючись і не лавіруючи.

Навчитися розрізняти з першого погляду злодіїв від бджіл, яких грабують, можна не інакше, як довготри­валими дослідами, пильно вдивляючись на тих, хто краде, і на тих, кого грабують.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.