Главная → Статьи по пчеловодству → Содержание пчелиных семей и сезонные работы на пасеке → Про дослідження різних видів злодійства і відшукування вуликів які крадуть.

Про дослідження різних видів злодійства і відшукування вуликів які крадуть.

VI.§ 25. Зачувши злодійську тривогу і переконавшись, що в пасіці є злодійство, вміючи швидко і безпомилково розпізнавати злодіїв від тих, кого грабують, пасічнику конче потрібно зразу ж узнати вид злодійства — чи він поодино­кий, чи множинний (складний), чи взаємний, чи зловмис­ний, і при цьому визначити ступінь злодійства — чи воно слабке, чи посереднє, чи сильне, чи дуже сильне і, нарешті, переконатися, чи це напали свої бджоли чи чужі або ж, навпаки, свої бджоли напали на чужих та ін.

§ 26. Звичайно, досвідчений пасічник, тільки глянувши, зразу ж помітить, куди летять злодії - у свою пасіку чи в чужу, і за рядом ознак може також узнати і визначити злодіїв. Якщо ж цього зробити він не може або ж у вели­кій пасіці буде певне утруднення, тоді треба взяти м’яку муку або змелену крейду, зачинити вулик, який грабу­ють, придержати злодіїв у вулику і потім, випускаючи із льотка злодіїв, обсипати їх мукою чи крейдою. У цей же час на пасіці по рядах вуликів треба розставити декілька чоловік, які можуть виявити всі вулики, які крадуть. Якщо пасічник переконається, що на його пасіку напали чужі бджоли або ж його власні бджоли напали на чужу пасіку, тоді він зобов’язаний негайно повідомити про це сусіда для того, щоб спільними зусиллями зупинити бджолине злодійство.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.