Главная → Статьи по пчеловодству → Содержание пчелиных семей и сезонные работы на пасеке → Про різні способи зупиняти напад бджіл без виловлювання злодіїв.

Про різні способи зупиняти напад бджіл без виловлювання злодіїв.

VIII. § 30. Якщо помічено який-небудь вид слабкого злодійс­тва, тоді треба втулковий вулик, який грабується, і той, який грабує, перевернути низом уверх, відкрити у вуликах верхні льотки навпроти пустоти, зменшивши вхід на одну бджілку. Інші види вуликів, наприклад, круглі й склад ані, треба обв’язати, перевернути і залишити у такому стані на добу. Від цього іноді напад припиняється.

У випадку, коли нападу будь-якого ступеня зазнають слабкі сім’ї, то цей напад можна зупинити переставлянням злодійського вулика на місце слабкого, у якого попередньо відбирають і садять у кліточку матку, яку витримують три дні у своєму ж вулику, поки бджоли-злодійки не звикнуть до неї. Проте іноді при цьому способі блукаючі злодії з ін­ших вуликів нападають на цього слабкого вулика. Тому краще вулики після виловлення злодіїв переставляти іншим способом, так, як буде сказано нижче.

§ 31. Якщо взаємна крадіжка виникла через спеку від того, що, боячись розтоплення і обвалу заносу, майже усі бджоли вийшли із вощин, тоді слід трохи повідкривати у втулкових вуликах втулки, а круглі та складані вулики попіднімати і поставити на підкладки і цим самим охолодити вулики. Від цього бджоли, закривши собою заноси, негайно починають сильно захищатися від злодійок, які швидко відстануть і зникнуть.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.