Главная → Статьи по пчеловодству → Содержание пчелиных семей и сезонные работы на пасеке → Про правілний і вирішальний спосіб зупинити напад бджіл

Про правілний і вирішальний спосіб зупинити напад бджіл

IX. § 32. Зупиняючи бджолиний напад, вимагають дотриму­ватися двох вимог (умов), а саме: по-перше, приборкуючи напад, зберігати у вулику, який грабується, мед від ви­носу, по-друге, зберігати бджіл, які грабують, і тих, яких грабують, від розтрати.

§ 33. Для утримання (виловлення) злодіїв слід мати на­поготові два види речей: трубочки й прозорі платки. Тру­бочки вставляють в льоток вулика так, щоб усі бджоли, свої і злодії, сівши на льоток, входили б у вулик через трубочки і ніколи б не могли вилізти із вулика назад. Прозорі платки для того, щоб бджоли, намагаючись вийти вільно із вулика, були б обдурені світлом і збиралися б під платком. Коротше кажучи, трубки й платки служать для повного і швидкого виловлення злодійок і своїх бджіл.

§ 34. Помітивши злодіїв чи вулик, який грабує, розгля­нувши як слід усе, про що сказано вище, треба негайно за­крити основний льоток, через який завжди ходять бджоли, і відкрити інший нижній льоток. Коли бджоли іздорожаться (звикнуть) літати туди, вставити в цей нижній льоток труб­ку. Якщо вулики круглі чи складані, обв’язати їх прозорим платком, а якщо втулкові, то закріпити платок знозами на отворі нижньої втулки так, щоб жодна бджілка не змог­ла б вилетіти із вулика. Нарешті, обернувши вулик низом уверх і поставивши його на своє місце, дати час назбиратися у вулики своїм бджолам і злодійкам. Коли навколо вуликів не буде видно снуючих бджіл, трубки заткнути, для того щоб злодійки не виходили із вулика до самого вечора.

Цим способом винос меду припиняється негайно. Свої бджоли увійдуть (вберуться) у свій вулик, а злодії будуть виловлені і затримані доти, поки не буде вирішено, що з ними робити далі.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.