Главная → Статьи по пчеловодству → Содержание пчелиных семей и сезонные работы на пасеке → Про виловлення злодіїв (Как вывловить пчел-воровок)

Про виловлення злодіїв (Как вывловить пчел-воровок)

X. § 35. Для того щоб повністю звільнитися від неспокою, який вчиняють щоденно бджоли, які звикли до злодійства, роблять так: виловивши злодіїв і випустивши їх з вечора у ловець, їх обов’язково видаляють із пасіки, відносять за 3 — 4 версти у заслання. Покійним Прокоповичем винай­дено снаряд (ловець), схожий на циліндр, обтягнутий дро­тяною сіткою. У такий ловець можна зловити усіх бджілок до одної. Злодії випускаються із нього швидко і зручно.

§ 36. Втім, виловивши злодіїв, іноді варто подумати, чи не розладнаються після висилки злодіїв хороші бджолині сімейства, які були втягнені в злодійство ненавмисне. Іноді бувають випадки, коли злодіїв відпускають додому. Напри­клад, при поодинокому злодійстві, коли зловлені злодії із хорошого сімейства, яке добре і рано роїться, збирає багато меду та ін. Таке сімейство напало на погане, і тоді злодіїв краще пустити додому, ніж через погане сімейство зруйну­вати бджолине сімейство відмінної якості.

§ 37. У випадку поодинокого злодійства, якщо буде ви­рішено корисним посилити вулик, який грабується, тоді, виловивши злодіїв у пустий вулик, перенести цей вулик на місце грабованого вулика. При цьому злодіям дозволяєть­ся літати вільно, а у вулик, який грабується, не виймаючи злодійської трубки, дозволити злодіям залітати. Після трьох днів, коли злодії на новому місці уже обліталися, перед вечором трубку із грабованого вулика вийняти.

§ 38. У випадку взаємного злодійства, коли бджоли, яких грабують, є малосильними, корисно відправити їх на заслання разом зі зловленими злодіями і дозволити їм там літати вільно. Цей засіб майже завжди вдалий. Бджоли- злодійки матки не вмертвляють і негайно починають добре працювати.

§ 39. Осінню після закінчення взятку, коли посилення бджіл уже непотрібне, у випадку множинного злодійства застосовують спосіб, який пояснено в § 36.

§ 40. У випадку зловмисного злодійства усіх бджіл без пощади треба виловити ловцями. При цьому слід робити приманки, намазуючи вулики медом і намагаючись прива­бити та зловити усіх злодійських бджіл. У ловцях бджіл перевозять в заслання (в інші далекі пасіки), а там їх пе­реганяють у малосильні вулики. Із бджіл-злодіїв роблять штучні рої: нарізують із своїх бджіл дітки, навощують нею вулика і садять у цей вулик велику кількість бджіл- злодійок.

Із своїх бджіл можна також, якщо потрібно, робити штуч­ні рої — по два із сімейства. При цьому на місце взятих бджіл на заноси з діткою пускають (садять) злодіїв і виво­зять їх далеко в іншу пасіку, за 3 - 4 версти. Можна також примусити бджіл-злодійок залишитися у грабованому ними вулику. Для цього слід протримати їх в ув’язненні не менше 7 днів. За цей час вони забудуть свою попередню сім’ю.

У безвзятковий час усіх бджіл-злодійок і пограбованих, якщо у них немає свого меду, слід щедро годувати.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.