Про бджолині сімейства, спустошені злодіями.

XI. § 41. Якщо через недогляд пасічника одне або декілька сімейств буде повністю рознесено, то бджоли з цих сімейств найчастіше покидають вулик і розлітаються (розбивають­ся) по різних вуликах або ж вмирають з голоду у своєму вулику.

§ 42. Розкрадені злодіями бджолині сімейства слід, по-перше, оббризкати густо розведеним медом (ситою), обв’язати або устаткувати льоток решіткою; по-друге, вечо­ром перевірити за ознаками, чи не вмертвили злодії матку, що майже завжди трапляється при сильному винесенні (спустошенні вулика. — В. 3.). Якщо розкрадене сімейство має матку і достатню кількість сили, тоді в омшанику варто дати йому зразу 0,4 - 1,2 кг меду, а згодом, після обльоту, щедро годувати, і тоді воно швидко може одужати (попра­витися). Коли ж у такому сімействі матки немає, а сили досить, то слід дати матку. Якщо сили мало і дітки немає, тоді усіх бджіл після підгодовування перегнати в інший вулик для підсилення малосильних.

Сім’ї, які розкрадені злодіями повністю після закінчен­ня взятку, навіть, коли вони мають маток чи без неї, слід вигнати і підпустити у ті вулики, де вони потрібні. Якщо ж розкрадання вчинено неповністю, таким сім’ям можна добавити (підкласти) меду на зиму та ін.

146. П.І. Прокопович. Вибрані твори у трьох томах. Том 1. Харьків. Видавничий будинок «Фактор». 2010.