Главная → Мир растений → Растения медоносной базы → Барбарис звичайний. Berberis vulgaris L. Барбарис обикновенный.

Барбарис звичайний. Berberis vulgaris L. Барбарис обикновенный.

БАРБАРИС ЗВИЧАЙНИЙ

Berberis vulgaris L.

БАРБАРИС ОБЫКНОВЕННЫЙ

Барбарисові — Berberidaceae

Народні назви: квасниця, кислетка, кисянка, свайбарись, мокриш, барба-рись, дерево кисле.

Кущ висотою 1—3 м, з розпрямле­ними, гладкими, ребристими, в кінці злегка відігнутими гілками. На гіл­ках і стовбурі є велика кількість три-або п'ятироздільних колючок. Листки чергові, виходять з пазух шипів. Пла­стинка листка обернено-яйцеподібна, продовгувато-яйцеподібна, клинопо­дібно звужена в короткий' черешок, верхівка тупа або загострена, край рівномірно пилчасто-зубчастий, знизу з помітними жилками, зверху темно-зелена, зісподу світліша. Квітки пра­вильні, двостатеві, зібрані повислими гронами. Чашолистків шість (дев'ять). Пелюстки довгасті, суцільні або на верхівці трохи виїмчасті, жовті. Пе-люсток-нектарників шість, при основі з двома залозками. Тичинки супротив­ні чашолисткам. Цвіте в травні — червні. Тривалість цвітіння 15— 20 днів.

Зазначений вид зустрічається по кам'янистих схилах, узліссях, чагар­никах, на берегах річок.

Б. звичайний поширений на всій території України (в дикому виді), а також у культурі.

Барбарис — добрий весняний медо­нос. Бджоли охоче відвідують його і використовують нектар та пилок для нарощування сімей. Одне суцвіття виділяє 1,36 мг цукру в нектарі. Медо-продуктивність у середньому стано­вить 30—35 кг/га. Мед з барбарису запашний, золотистого кольору, з ви­сокими смаковими якостями.

Деревину барбарису використову­ють на токарні вироби, ягоди застосо­вують у кондитерській промисловості. Крім того, барбарис використовують у медицині.

Екстракти кори діють протизапаль­но, седативно, жовчо- та сечогінно, посилюють виділення шлункового со­ку, мають бактеріостатичну дію на патогенну мікрофлору травного кана­лу. Препарати барбарису дуже ефек­тивні при лікуванні гломеруло- і пієло­нефриту та геморагічного циститу. Сік ягід застосовують при гарячці, кашлі, запаленні легень, знижує температуру тіла, тамує спрагу.

14.”Атлас медоносних рослин України”, Л.І.Бондарчук, Т.Д. Соломаха, А.М.Ілляш, В.А. Соломаха, В.Г. Горовий, Київ, 1993р.